A Neptun Brigád története

2006 tavaszán mutattuk be a Jordi Galceran: Dakota (Fordító: Madarász Nóra) című darabját a Városi Színházban. Szereplők: Huszár Zsolt, Ficzere Béla, Géczi Zoltán, Kakasy Dóra. Dramaturg Veszprémi Judit. Diszlettervező Huszár Andrea, aki más munkánkat is segítette. Ez volt a Neptun Brigád megalapító első bemutatója. Előadásunkat játszottuk még a Thália Régi Stúdióban és a Stúdió ‘K,-ban is.

2006 nyarán, Balatonon a Neptun szállóban szálltunk meg, ahol következő produkciónkra készültünk az általunk írt Kaszabaszára. Nagy Viktor a Balatonföldvári Kulturális Kikötő igazgatója biztosította számunkra a szállást és a zavartalan munkát.

2007 év elején mutattuk be a Kaszabaszát, amikor már Neptun Brigádként léptünk fel a Sirály (Király utca 50) izgalmas terében. (Ebben az évben a társulat szervezeti keretek közé lépett; innentől kezdve lett Közhasznú Egyesület.) Ebben a produkcióban lépett fel Pokorny Lia és Polnauer Flóra. Mikó Csaba és Bíró László dramaturgként segítette előadásunkat. Erős Balázs producerként, művészi konzultánsként csatlakozott, aki ugyancsak több produkciónkat kísérte végig.

2007 őszén megnyertük az Új színház által kiírt Kő-fal pályázatot a Jordi Galceran: Grönholm-módszer színművével (Fordító Bakucz Dóra, akinek sok más fordítását játszottuk a későbbiekben.), amit 2008 elején mutattunk be. Ebben két nagyszerű Új Színházas kolléga is szerepet kapott (Botos Éva, Vass György). Itt csatlakozott munkánkhoz Duró Gábor fordító és dramaturg. (Ezt a darabunkat a mai napig játsszuk.) A közeljövőben érjük el a 100 előadást a Szkénében.

2008 őszén mutattuk be a Gödör klubban Sergi Belbel: Mobil (Fordító: Baksa Mercédesz, Duró Gábor) egyfelvonásos színdarabját. Itt három remek színész csatlakozott a munkánkhoz: Molnár Erika, Naszlady Éva. Chován Gábor. Tóth Péter rendezőasszisztensként kapcsolódott hozzánk. Több helyszínen játszottuk még: Stúdió ‘K, Kossuth Klub, Szputnyik, stb.

2009-ben az Új Színház ismét meghirdette Kő-fal pályázatát. A világszép nádszálkisasszonnyal megnyertük a gyerekdarab kategóriát. Ennek írója Litvai Nelli, aki egy izgalmas mesét írt a számunkra, aminek most ünnepeltük a 100. előadását a Thália Színházban. Ezzel a produkcióval nemcsak sok vidéki városban jártunk, hanem a Gyerekszínházi biennálé után a Magyar televízió is felvette elő zenés mesejátékunkat. Wittek Béla szerezte a darab zenéjét, aki már a Mobilban zenészként komoly szakmai tudásával hívta magára fel a figyelmet. Horgas Ádám koreográfusként (video klipjeinket is ő készítette) és Bartus János zenészként csatlakozott hozzánk. Gáspár Anna, aki a Világszépe létrehozásában producerként és színészként társult be a Brigádba. Itt sok új színész munkájával gazdagodott a Neptun: Kövesdi László, Placskó Emese, Pálfi Kata, Cseh Judit, Fodor Annamária.

2010-ben került sor a Sergi Belbel: Toszkána című előadásunk MU Színházi bemutatójára. Deme László dramaturgként, Szabó Márta színészként erősítette a Neptunt. Az előadás zenéjét Barna Balázs írta. Lippai Kriszta és Rada Lilla innentől kezdve dolgozik velünk asszisztensként. Sajnálatos módon a fiatalon elhunyt Huszár Zsolttal ez volt az utolsó közös munkánk, aki a Neptun Brigád alapító tagja volt.

2010-ben volt Zsámbékon a Shakespeare: Tévedések vígjátéka premierje. Itt is sok új színésszel dolgozhattunk együtt: Szoták Andrea, Szamosi Zsófia, Sűtő András, Róbert Gábor, Danhauser Soma. Ondraschek Péter kreatív munkáját ismerhettük meg díszlettervezőként, aki a Váltságdíj terveit is készítette. Fodor Annamária és Tóth Hajni ebben az előadásban debütált jelmeztervezőként. Ezzel a produkcióval a Vidor fesztiválra is eljutottunk és kijátszottunk egy egész bérletet a Gózon Gyula színházban.

2011-ben a rendezői stafétabot Baksa Imrétől átkerült Rába Roland kezébe, aki a Kino nagy moziterében rendezte meg A magyar Belmondót. Látvány és grafika Borovi Dániel, aki egy különös világot ismertetett meg a közönséggel. Az előadásból már 18-et játszottunk különböző terekben Budapesten és vidéken. Ezzel az előadással felléptünk a Theater fesztiválon is.

2012-ben újra egy Galceran darabot mutattunk be az Új Színházban, aminek a Váltságdíj volt a címe. Ebben a koprodukcióban (az Új Színházzal már ez a harmadik) dramaturg Hársing Hilda és a jelmeztervező Balla Ildikó volt. A darab főszerepét Tóth Ildikó majd Botos Éva alakította. Zenéjét a Hopp’ art társulat vezetője Herczeg Tamás szerezte. Jelenleg a Thália Új Stúdióban játsszuk.

2013 őszén Line Knudzon: Közeleg az idő című dán kortárs darabot mutattuk be a Váci Dunakanyar Színházban. Rendező Felhőfi-Kiss László.

2014 decemberében mutattuk be Jordi Galceran 4. darabját, aminek Bankhitel a címe. Bemutató helyszíne a Sanyi és Aranka Színház. 2017-2018-as évadban a Játékszínben játsszuk.

2016 áprilisában William Shakespeare-Neptun Brigád: Hamletman című beavató előadásunkat készítettük el kamaszoknak és felnőtteknek. Résztvevők: Kállay Géza egyetemi tanár;Ficzere Béla;Baksa Imre. 2017-es Gyermek-és Ifjúsági Színházi Biennáléra bejutottunk ezzel az előadásunkkal.

2017-ben Kiss Csaba: Mi lett a nővel? színdarabját mutattuk be az R.S.9 Színházban.

2018-ban két bemutatónk is volt az R.S.9 Színházban. Jordi Galceran: Láncra vert szavak darabja és a Baksa Imre által írt Szerecsen (Trip).

A Neptun Brigád alkotói egy kíváncsi és nyitott közeget alakítottak ki maguknak, ami a kortárs gondolatok és színházi irányok felé folyamatosan nyit.

2022. április 23.